Освојено треће место на националном такмичењу Екотрофелија Србија

29јун2021

Освојено треће место на националном такмичењу Екотрофелија Србија

1                            ČESTITAMO STUDENTIMA, KAO I PROFESORIMA VEROSLAVI STANKOVIĆ I VLADI ILIĆU !                          2

 

ODRŽANO DEVETO STUDENTSKO TAKMIČENJE ZA NAJINOVATIVNIJI PREHRAMBENI PROIZVOD

EKOTROFELIJA SRBIJA 2021

 

BEOGRAD – 25. juna 2021. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd održano je deveto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2021. Učestvovalo je sedam timova studenata sa nekoliko univerziteta i akademija visokih strukovnih škola, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije. Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe koje će biti održano 10. i 11. oktobra 2021. godine u Kelnu, Nemačka u okviru sajma ANUGA.

Prvo mesto osvojio je tim Icebiotic team sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „Ice Biotic“ koji predstavlja funkcionalni sladoledni dezert na bazi kozjeg mleka obogaćen inulinom i probiotskim kulturama. Drugo mesto osvojio je tim Ice team sa Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom ,,EcoFreeze“ koji je osvežavajući sladoled na bazi herbalne i voćne prašine koja predstavlja sekundarni proizvod iz industrije filter čaja. Treće mesto podelili su timovi Be free sa Univerziteta u Nišu i proizvodom ,,Cookie free“ koji predstavlja ručno pravljeni vegan kolač bez glutena, šećera i aditiva sa dodatkom tropa jabuke i tim Džigzi sa Akademije strukovnih studija Beograd sa istoimenim proizvodom koji predstavlja čips od juneće jetre u više ukusa. Ove godine, odlukom žirija i uz ekskluzivnu podršku kompanije Desing, dodeljena je i specijalna nagrada za veštine komunikacije koja je pripala timu Okarina sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa istoimenim proizvodom koji predstavlja eko-inovativni bezglutenski hleb bogat vlaknima, izvor proteina, bez šećera i sadrži soju.

„Pobednici nacionalnog takmičenja imaju sjajnu priliku da predstave svoj proizvod i poslovne ideje na evropskom takmičenju najboljih studentskih timova koje se tradicionalno održava na nekom od vodećih evropskih sajmova hrane, a ove godine je to ANUGA u Kelnu, i ujedno saznaju kako njihove ideje, sposobnosti i veštine odgovaraju potrebama evropskog, pa i svetskog tržišta“, izjavio je prof. dr Viktor Nedović, Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Predsednik Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.

Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta "Hrana za budućnost", pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i uz višegodišnju podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Naučno - tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa Case Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Za više informacija o takmičenju Ekotrofelija Srbija molimo kontaktirajte Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

3

Studenti sa prof.dr Viktorom Nedovićem, Predsednikom Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i Predsednikom organizacionog odbora Ekotrofelija Srbija

Premium Joomla Templates